Een ramp in Beledomon

“Er is een ramp aan de gang”, zo introduceert Yawal Balyo, de gezondheidswerker van Yakpesmi, zijn verhaal. In Beledomon zijn namelijk de afgelopen weken vijftien mensen overleden. De meesten van hen hadden mogelijk diarree. Een dag of twee na de start van de ziekte waren ze overleden. Daar moest duidelijk iets aan gedaan worden. Medicijnen ingekocht, een helikoptervlucht aangevraagd naar dit afgelegen dorp in het noorden van het Nipsan-gebied.

Bij aankomst werd er eerst een inventarisatie gemaakt van wie er allemaal overleden waren en op welke leeftijd. Inderdaad blijkt er een ernstige vorm van diarree de ronde te doen. Gelukkig heeft Yawal genoeg medicijnen bij zich. Maar in het belangrijkste medicijn, genoeg drinken, lijken de mensen minder geïnteresseerd te zijn.

De ziekte is veroorzaakt door een vloek op de plek waar hun dorp lag. Daarom is ook het dorp verhuisd naar een nieuwe plek. Maar ja, in het nieuwe dorp gaat het gewoon nog verder, daar zijn zelfs meer mensen overleden dan in het oude dorp. Het beste wat je kunt doen, denkt men, is stoppen met drinken. Dan stopt de diarree ook en gaat de ziekte weg. Geduldig leggen we een paar keer uit dat drinken belangrijk is bij diarree. Iemand vertaalt het in de lokale taal. Zonder drinken droogt een mens uit en is de dood nabij. Er is zelfs een vrouw die al bijna uitgedroogd is. Na uitleg en meerdere keren vragen of iemand water wil gaan halen voor een zieke vrouw, wordt op hoop van zegen de terugtocht aanvaard.

Na enkele maanden hoort Yawal pas bericht terug. Na onze komst, is er niemand meer overleden en is de ziekte gestopt! Het lijkt soms zo makkelijk: gewoon goed drinken als je diarree hebt. Het geloof in de oude geesten opgeven. Maar als je nu gelooft dat de diarree stopt als je stopt met drinken? Of als je zeker weet dat je vervloekt bent en sowieso zult sterven? Lastige problemen, maar stapje voor stapje wordt vooruitgang geboekt in de gezondheidszorg binnen de GJRP.

Aanvullende gegevens